1001 Rahsia dalam 7 Hari


بِسمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحَيْم
Tahukah wahai sahabat2 ku apa keistimewaan dijadikan 7 hari. sepanjang 7 hari tersebut tersembunyi rahsia yang unik buat kita renungkan.InsyaAllah moga kita sama2 mendapat petunjuk dariNya..
Antara keistimewaan tersebut ialah:


· Ahad : Allah menjadikan hari yang tujuh, anggota manusia yang tujuh, lautan dan bumi yang tujuh dan mencipta alam, bintang dan api neraka.

· Isnin : Nabi Muhammad menerima wahyu pertama dan pada hari itu juga baginda wafat.

· Selasa : Pembunuhan manusia pertama berlaku yang Habil dibunuh Qabil. Nabi Yahya dan Zakaria wafat dibunuh. Tukang sihir Firaun pula ditewaskan Nabi Musa.

· Rabu ; Umat Nabi Hud yang ingkar dimusnahkan Allah dengan turunnya taufan, manakala umat Nabi Salleh dihancurkan dengan teriakan kuat Malaikat Jibril.

· Khamis ; Nabi Muhammad mula memasuki kota Makkah, Nabi Musa dan Nabi Ibrahim berhijrah ke Mesir, manakala Nabi Yaacob bertemu anaknya Nabi Yusof di Mesir.

· Jumaat : Nabi Adam berkahwin dengan Hawa, Nabi Yusof berkahwin dengan Zulaikha, Nabi Musa berkahwin dengan Siti Safurah, anak Nabi Syuib, manakala Nabi Sulaiman berkahwin dengan Siti Balqis.

Rasulullah juga memilih hari itu untuk berkahwin dengan Siti Khatijah dan Aishah, manakala Ali Abu Talib berkahwin dengan Fatimah, puteri Rasulullah.

· Sabtu : Nabi Isa diperdaya kaum Yahudi, Nabi Musa ditindas Firaun, Nabi Salleh ditipu umatnya dan Naib Nuh dipersendakan umatnya.

1 comments:

Nabiha Al-Khalidiy said...

السلام عليكم
minta maaf dan minta izin ye nak tegur sikit, perkataan salam yang anti tulis tu silap le sepatutnya السلام عليكم
bukan اسلام عليكم
Sekian Semoga kita sama2 mendapat manfaat InsyaAllah

Post a Comment